Îngrijire, Remedii naturale

Medicamente pentru tuse: care este diferența dintre sedative și mucolitice?

Tusea este un sistem de apărare pe care organismul îl pune în aplicare pentru a proteja tractul respirator. Datorită acesteia putem expulza substanțele iritante și nocive care pătrund în sistemul respirator și putem elimina flegma cauzată de o infecție bacteriană, de exemplu. Tusea, nu întâmplător, este una dintre principalele afecțiuni care ne însoțesc în lunile reci, tocmai pentru că se datorează adesea unor probleme precum răceala și gripa, deși poate fi legată și de alte afecțiuni.

Practic, așadar, tusea este un aliat al sănătății noastre, însă în anumite cazuri poate deveni deosebit de supărătoare sau poate necesita un tratament care să ajute la ameliorarea ei. Medicamentele prescrise de obicei în aceste cazuri sunt sedativele și mucoliticele: să descoperim împreună diferențele lor și modul în care acționează asupra tusei.

Tratamente și medicamente pentru tuse: diferențele dintre tusea uscată și tusea uleioasă

Să pornim de la premisa că tratamentul pentru tuse este legat de cauză și că medicul trebuie să fie cel care sugerează necesitatea tratamentului și indică medicamentul cel mai potrivit pentru caz. Faptul că este uscată sau uleioasă poate da indicii cu privire la posibila origine a problemei, alături de alte elemente pe care îi revine medicului să le evalueze. În plus, aceste două tipuri de tuse necesită, de obicei, o abordare farmacologică diferită în ceea ce privește utilizarea sedativelor și a mucoliticelor. Înainte de a cunoaște diferențele dintre aceste tipuri de medicamente, să vedem ce deosebește tusea uscată de tusea uleioasă.

Tusea uscată

Ceea ce distinge tusea uscată de tusea uleioasă este faptul că prima este „neproductivă”, adică nu este însoțită de producerea de spută, așa-numitul flegmă. Ea poate fi cauzată de o serie de factori, de exemplu infecțiile virale precum răceala și gripa, expunerea la substanțe la care se este alergic sau la iritanți precum fumul și praful, prezența aerului uscat în mediul înconjurător, dar și refluxul gastro-esofagian (tuse de reflux) și stresul (în acest caz, tindem să vorbim de „tuse nervoasă”).

Tusea uleioasă

Pe de altă parte, tusea uleioasă se caracterizează prin prezența flegmei și, prin urmare, este denumită și tuse „umedă” sau „productivă”. Cauza este de obicei o infecție bacteriană sau virală a tractului respirator, cum ar fi răceala, gripa, bronșita și pneumonia. Uneori, se poate întâmpla, de asemenea, ca o tuse uscată să se transforme într-una uleioasă.

Care este diferența dintre sedative și mucolitice pentru tuse?

În funcție de situație, medicul vă poate sugera medicamente specifice, cum ar fi sedativele și mucoliticele, care pot ajuta la reducerea disconfortului cauzat de tuse. Să aruncăm o privire mai atentă la diferențele dintre aceste două tipuri de medicamente, la modul în care acționează și la momentul în care sunt utilizate.

Sedative împotriva tusei

În general, sedativele sunt utilizate în prezența unei tuse uscate, în timp ce acestea nu sunt potrivite pentru o tuse uleioasă, deoarece în acest caz tusea este esențială pentru a expulza flegma. Acestea sunt împărțite în sedative cu acțiune centrală și periferică, să le analizăm mai atent:

  • sedative cu acțiune centrală: inhibă stimulul tusei acționând asupra sistemului nervos central și pot fi opioide, cum ar fi codeina, sau neopioide, cum ar fi butamiratul.
  • sedative cu acțiune periferică: acționează direct asupra receptorilor prezenți în arborele bronșic, acționând astfel asupra stimulului tusei în tractul respirator.

Mucolitice pentru tuse

Mucoliticele, pe de altă parte, sunt indicate în cazurile de tuse uleioasă. Spre deosebire de sedative, acestea nu blochează stimulul tusei, ci urmăresc să fluidizeze mucusul și să favorizeze astfel expulzarea acestuia (expectorația). Moleculele cele mai frecvent utilizate pentru aceste medicamente includ, de exemplu, acetilcisteina, carbocisteina, ambroxolul și bromhexina.

Alte medicamente pentru tuse

În funcție de ceea ce declanșează problema, medicul poate sugera și alte medicamente, cum ar fi antihistaminicele, dacă o alergie este cauza tusei. În orice caz, după cum s-a menționat mai sus, tratamentul trebuie să fie legat de cauza de bază și, uneori, poate fi necesară și terapia cu antibiotice, întotdeauna cu prescripția medicului, desigur. În general, rețineți că, înainte de a lua orice medicament, este întotdeauna important să discutați cu medicul pentru a afla dacă este necesar un tratament pentru tuse, de ce tip și pentru a obține un diagnostic corect. Același lucru este valabil și în cazul copiilor: este esențial să consultați medicul pediatru înainte de a administra copiilor orice medicament împotriva tusei, și pentru că unele nu sunt recomandate sub o anumită vârstă, și să cereți profesionistului să vă indice terapiile și remediile cele mai potrivite pentru copii.
Știați care este diferența dintre sedative și mucolitice?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *