Bunele practici de igienă orală se învață de la o vârstă fragedă și sunt singurele arme pentru limitarea bolilor orale (carie, gingivită, parodontită) care afectează populația adultă. În întreaga lume, caria dentară este boala care absoarbe cele mai multe resurse pentru tratament. În țara noastră, această afirmație este confirmată de un studiu epidemiologic realizat la nivel național de Centrul de Colaborare OMS pentru Epidemiologie și Stomatologie Comunitară și care a avut ca scop colectarea de date privind sănătatea orală a copiilor italieni. Studiul a analizat indivizi cu vârste de 4 ani (5 538) și 12 ani (5 342), dezvăluind că puțin peste 20 % dintre copiii în vârstă de 4 ani au deja carii și că procentul se dublează (aproximativ 43 %) în cazul copiilor în vârstă de 12 ani.
Așa cum am spus, o igienă orală adecvată, practicată încă din copilărie, reduce semnificativ problemele de sănătate orală la vârsta adultă. Dar cum îi putem ajuta pe copii să dezvolte obiceiuri sănătoase de igienă orală? Iată câteva sfaturi care, între vizitele la dentist, vor fi de mare ajutor și le vor asigura copiilor un zâmbet strălucitor pentru toată viața.
Cariile la copii: reguli și sfaturi pentru prevenire
În primul rând, știm că nu este ușor să obișnuiești un copil cu ideea de dentist. Pentru a evita ca prima vizită să fie pentru el o traumă pe care riscă să o poarte cu el toată viața, o mișcare bună ar putea fi să îl ducem la controale. Este foarte important, însă, să fiți atenți la atitudinile pe care le adoptați, deoarece mulți părinți au amintiri neplăcute din experiențele trecute la dentist și pot transmite mesaje negative fără să-și dea seama.
Știați că periuța de dinți „crește” odată cu copilul?
A doua regulă de urmat este să ținem cont de faptul că prevenirea cariilor trebuie personalizată în funcție de grupa de vârstă. De fapt, este foarte important ca periuța de dinți pe care o folosiți să fie cea potrivită pentru nevoile și vârsta copilului. Până la vârsta de 2 ani, este bine să le preferați pe cele cu mâner alungit, pentru a ușura munca mamei, care încă trebuie să ajute copilul să-și spele corect primii dinți. Începând cu vârsta de 3 ani, se pot folosi periuțe de dinți cu cap mic și peri moi, cu mâner ergonomic, care va ghida mâna copilului pentru a poziționa periuța la unghiul corect de 45°.
7 reguli simple împotriva cariilor dentare
În cele din urmă, iată care credem noi că sunt regulile generale de urmat pentru a evita și preveni cariile dentare la copii.
- Învățați-vă copiii cum să se spele pe dinți;
- asigurați-vă că o fac de cel puțin două ori pe zi (după micul dejun și înainte de a merge la culcare);
- cumpărați pentru ei periuțe de dinți cu peri moi (cele cu peri tari zgârie gingiile);
- schimbați periuța de dinți la fiecare trei luni sau chiar mai devreme dacă pare uzată;
- două minute este timpul minim necesar pentru o bună curățare a dinților; folosiți un cronometru pentru a-i ajuta pe copii să țină cont de timp;
- evitați băuturile și alimentele zaharoase și gumoase;
- asigurați-vă că fac cel puțin două vizite la dentist pe an.
Dinții de lapte trebuie îngrijiți
Un ultim lucru care nu este întotdeauna luat în considerare de părinți este îngrijirea dinților de lapte. Chiar dacă aceștia sunt destinați să cadă, este totuși esențial să li se facă controale și eventuale operații precum plombe și extracții. Aceasta este singura modalitate de a asigura o creștere sănătoasă a maxilarului și a dinților care vor trebui să apară mâine.
Leave a Reply